logo

Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

Keskustelua Brony-fandomista ja sen tuotoksista

Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja Tyrni » 26.02.2013 18:27

Onko aiheesta ollut koskaan keskustelua? Mitä suositummaksi ponitaide tulee, sitä useampi tykkää rahoittaa ponitaidetta tekemällä commissioneita, myytävää fan arttia tai vastaavaa - kuinka moni tietää miten laki aiheesta todella menee? Brony.fi:n säännöissä lukee, että lakia on noudatettava, samaa luultavasti toivotaan esim. ponimiiteissä ja virallisemmissa tapauksissa. Koska laki on pitkä ja raskas lukea, käytän lainauksia sivustolta: Tekijänoikeusjärjestö Gramex - tekijänoikeuslaki lyhyesti ja Tekijänoikeusveuvoston lausunnot, 2006 - Tekijänoikeus piirroshahmoon

Mikä on teos?
Teos on itsenäinen ja omaperäinen tekijänsä henkisen luomistyön tulos.

Poniartissa teos voi olla esim vektori, piirros, video, musiikkia, tarina, sarjakuva, maalaus jne. Koska omaa alaani ovat piirrokset, käsittelen lähinnä niitä, keskustelua saa kuitenkin nostaa mistä tahansa taidetyylistä!

Tekijänoikeus kuuluu teoksen tekijälle, mutta mitä tämä tarkoittaa ponitaiteen kohdalla?
Jos piirrät fluttershyn paperille, onko se sinun, Hasbron vai Lauren Faustin? Entä jos otat mallia? Entä jos piirrät läpi sarjasta?
Suomen tekijänoikeuslaki suojaa teosta, muttei hahmoa. Tekijänoikeusneuvoston lausunnon perusteella:
--tekijänoikeuslaki ei sellaisenaan tarjoa suojaa piirroshahmoon vaan teostasoiseen piirrokseen.

Suomen lain mukaan keltaturkkinen, vaaleanpunaharjaksinen ja perhosin kuvioitu pikkuponi ei siis ole suojauksen alainen. Kuva siitä sen sijaan on. Niin pitkään kun Fluttershy on piirretty itse, kaikki on hyvin. Jos taas Fluttershy on piirretty ilman lupaa läpi sarjasta (tai joku muu on piirtänyt läpi sarjasta), se on lain vastainen. Ponit eivät ole myöskään Lauren Faustin, vaan Hasbron.

Mutta deviantartissa on paljon kuvia joita saa käyttää. Ja minä laitoin, että tämä on alunperin sen toisen tekemä.
Tekijänoikeuslaki sanoo:
Tekijällä on yksinoikeus määrätä teoksestaan valmistamalla siitä kappaleita ja saattamalla se yleisön saataviin. Teoksen käyttämiseen tarvitaan pääsääntöisesti aina tekijän nimenomainen lupa.

Valmistamista on siten esimerkiksi teoksen painaminen, monistaminen, kopioiminen ja tallentaminen ääni- tai kuvanauhalle.

Teoksen tai lähioikeuden suojan kohteen käyttämiseen tarvitaan yleensä lupa. Luvan myöntää alkuperäinen oikeudenhaltija-- --tai se, jolle hän on oikeutensa siirtänyt.

Näin ollen, mikäli joku artisti on deviantartissa tehnyt aiemmin luetellulla tavalla (piirtänyt läpi), ei hänellä ole oikeutta kuvaan. Ja kun ei ole oikeutta kuvaan, ei sitä voi antaa myöskään eteenpäin. Jos tekijä on saanut luvan Hasbrolta, on asia okei. Lupia voisi ajatella olevan kolmenlaisia:
a. lupa käyttää ("Hei, saisinko käyttää kuvaasi avatarena, kirjoitan allekirjoitukseen, että se on sinun tekemäsi")
b. lupa valmistaa ("Hei, saisinko teettää kuvastasi tatuoinnin")
c. lupa myydä ("Hei, saisinko printata t-paitoja kuvastasi ja myydä ne saat/et saa osinkoja")

Jos olet pyytänyt luvan A, et voi käyttää kuvaa tarkoitukseen C. Et myöskään voi ottaa kysymättä toisen ihmisen kuvaa, piirtää siitä läpi ja laittaa johonkin tietoa, että alkuperäinen on toisen tekemä. Tarvitset aina nimenomaisen luvan.

Muokkasin kuvasta OC:n, nythän se on omatekemäni!
Ei aivan näinkään. Koska Suomen tekijänoikeuslaki ei nimenomaan suojele hahmoa, vaan teosta, et saa piirtää läpi ja muuttaa vain harjasta ja häntää tai vaihtaa piirteitä. Mikäli alkuperäinen kuva on tunnistettavissa, kyseessä on kopiointi:
Tekijän nimi tulee mainita hyvän tavan mukaisesti teosta käytettäessä. Teosta ei myöskään saa muuttaa tai saattaa yleisön saataville tekijän taiteellista arvoa loukkaavalla tavalla.


En minä aikonut kuvaa levittää, tulostin sen vain itselleni seinälle/laitoin taustakuvaksi
Ja tämä on ihan okei.
Julkistetusta teoksesta saa ilman oikeudenhaltijan lupaa valmistaa muutaman kappaleen yksityiseen käyttöön. Oikeuskirjallisuudessa esitetyn kannan mukaan muutamalla kappaleella tarkoitetaan yleensä 2 - 4 kappaletta. Yksityistä käyttöä on valmistaminen omaan yksityiseen käyttöön sekä esimerkiksi perheen ja läheisen ystäväpiirin tarpeisiin. Kopiointi ansio- tai elinkeinotoiminnassa ei milloinkaan ole yksityistä käyttöä.

Tosin jos teetät jonkun toisen kuvasta vaikkapa mukit koko perheellesi ja kannatte mukeja aina julkisella paikalla mukana - suosittelen ehdottomasti kysymään. Jos kuvan tekijä tulee vastaan, voi olla, että tiedossa on melkoinen sanasota!

Hmm, unohdinkohan jotain... Herättääkö tämä pohdintaa bronyissä?
Viimeksi muokannut Tyrni päivämäärä 26.02.2013 22:25, muokattu yhteensä 1 kerran
Avatar
Tyrni
Varsa
 
Viestit: 75
Liittynyt: 18.08.2012 08:01

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja Drako1997 » 26.02.2013 20:35

Ei ois ensimmäinen kerta kun rikon Suomen lakia (kröhöm ikärajat julkiset esittämiset laiton lataileminen kröhöm). Mä sanon että fuck them. :|

...Toisaalta en mä oo ikinä vectoreita värkännyt saati sitten myynyt (enkä varmaan tuukkaan), joten toi ei vaikuta mun aktiivisuuksiin mitenkään.
Drako1997
 

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja Brightstarpony » 26.02.2013 21:13

Väittäisin että tällä foorumilla on ainakin vähintään 95% niitä jotka jollain tavalla on noita rikkonut. Ite mukaanlukien.
"Kiitos AkkiV:lle tästä avatar kuvasta :)"
Avatar
Brightstarpony
Yksisarvinen
 
Viestit: 690
Liittynyt: 04.09.2012 20:22
Paikkakunta: Orivesi

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja karhu12 » 26.02.2013 22:05

Kait sitä itsekkin kaidantien kulkija kuitenkin olen, mutta internet? siellä voi vähän poiketa.
Mutta tosiaan melko hyvin tiivistetty paketti oli siinä. Voin nyt päteä ystäville ^_^;
Avatar
karhu12
Pegasos
 
Viestit: 585
Liittynyt: 11.08.2012 15:28
Paikkakunta: Oulu Pateniemi

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja CandyQuill » 26.02.2013 22:08

Mulle kaiken tuollaisen tarkka noudattaminen on suurimmaksi osaksi oman selustan suojelua. Olen tehnyt ja tulen tekemään kuvitushommia omalla nimelläni, ja myös kaikki nettiin heittämäni harrastelijakama on yhdistettävissä minuun. On erittäin tärkeää, etten "pilaa nimeäni" rikkomalla tekijänoikeussäännöksiä. Vaikka saisinkin jotain läpipiirrettyä tavaraa myytyä, olisi vain ajan kysymys, milloin joku sen tajuaa ja nostaa paskamyrskyn. Tämän lisäksi mua yksinkertaisesti hävettäisi tehdä niin; kun itsekin teen kuvia, tiedän miltä tuntuu kun omia töitä ripataan muualle (rahanteko)käyttöön lupia kyselemättä, ja ne on aina paskoja tilanteita alkaa selvittää. Freelancerina toimiessa on siis tullut tutuksi kaikenlaiset kiemurat ja miten missäkin tilanteessa kuuluu toimia.

Tämä koskee lähinnä omia kuviani. Muiden kohdalla en jaksa alkaa leikkiä internetpoliisia, ellei kyse ole oikeasti jostain sellaisesta, josta joku voi joutua hankaluuksiin. Nämä koskevat yleensä niitä tilanteita joissa kuvilla tehdään rahaa. Kaikki eivät välttämättä tunne sääntöjä ja heille on mielestäni reilua asiasta huomauttaa, samaten sille taiteilijalle, jonka kustannuksella saatetaan kääriä rahaa. >.> Toki toivoisin että kun fandomin sisällä toimitaan niin jokainen kantaa kortensa kekoon siinä, ettei Hasbrolla tulevaisuudessakaan ole tarvetta alkaa haastaa ketään oikeuteen tai vetää muuten herneitä nenään luvattomasta materiaalista. Käytännössä tosin tuskin tulee tapahtumaan. Kun ihmiset toimivat anonyymeina tai aihe ei muuten henkilökohtaisesti itseä kosketa, niin tuskin se sitten kiinnostaakaan niin paljon, että säännöt tuntisi saatika että niitä jaksaisi noudattaa. :D
Mutta täytyy sanoa että olen itsekin käyttänyt muiden tekemiä kuvia esimerkiksi allekirjoituksessa tai avatarena foorumeilla/pikaviestimissä. Tuo "ilmoitin kenen tekemä kuva on joten saan postata sen tänne" -sääntö on jo sellanen legenda netissä että ihan hyvä nähdä jotain faktaa siitä, miten se oikeasti menee. :---D

TL;DR kohdallani aihe kiinnostaa ja on pakko tuntea töiden puolesta. Aloitusviesti on kätevä faktapaketti aiheesta, kiitos.
Emiel
Avatar
CandyQuill
Varsa
 
Viestit: 25
Liittynyt: 09.09.2012 22:21

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja Tyrni » 26.02.2013 22:23

Lupa A on noista esimerkeistä lievin, joten luonnollisesti sitä kysellään harvimmin. Useimmille artisteille on ok käyttää kuvia esim tumblerin reblogeissa, avatareina tai allekirjoituksissa. KUNHAN siitä mainitaan kuvan yhteydessä (kats. lainaus kohdasta "Muokkasin kuvasta OC:n"). Ilman mainintaa tai loukkaavassa yhteydessä tekijällä on oikeus pyytää kuvan poistoa.
Jokainen artisti myös mittaa omalla kohdallaan mikä on tekijän taiteellista arvoa loukkaavaa. Jos ottaa kuvan sarjasta ja piirtää Rarityn sarven tilalle pippelin tai Twilightin cutie markiksi hakaristin, voi tämä olla tekijöistä loukkaavaa = kiellettyä.

e//
Tästä muuten voisi ottaa esimerkiksi Fighting is Magicin. Tappelupeli lastensarjan poneilla saattoi olla yksi asioista, joka oli sarjan tekijöistä jo taiteellista arvoa loukkaavaa ja kiellettävä. Vaikka jenkkilässä nyt luonnollisesti on vielä monimutkaisemmat lait, joita - myönnän - en kaikkeudessaan edes ulkoa muista. He joutuvat esimerkiksi suojelemaan tavaramerkkejään.
Viimeksi muokannut Tyrni päivämäärä 26.02.2013 22:28, muokattu yhteensä 2 kertaa
Avatar
Tyrni
Varsa
 
Viestit: 75
Liittynyt: 18.08.2012 08:01

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja CandyQuill » 26.02.2013 22:25

Haha noi esimerkit, kiitos tästä. :--DD Mutta näinhän se menee.
Emiel
Avatar
CandyQuill
Varsa
 
Viestit: 25
Liittynyt: 09.09.2012 22:21

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja Eurokolikko » 26.02.2013 22:42

Oma "ponitaiteeni" on lähinnä ponifiguurien valokuvausta ja niiden kuvien käsittelyä. Toisinaan käytän myös Pony Creator (General Zoi) luomuksia, joiden jälleenkäyttö on sovelluksen luojan puolesta sallittua, siihen rikkooko sovellus itsessään jonkin tahon oikeuksia, en aio ottaa kantaa.

Tosin tekijänoikeuksiin olen viimeaikoina kiinnittänyt runsaasti huomiota Youtube-kanavallani, jossa otin videoiden kaupallistamisen käyttöön. Itseasiassa jätin kaksi ensimmäistä Ikimetsän taikakääröjen uutisjaksoa kaupallistamatta, niissä kayttämäni taustakuvan vuoksi. En vain löytänyt ko. kuvalle alkuperäistä lähdettä, josta olisin voinut selvittää saako sitä käyttää kaupallisesti, joten seuraavia osia varten tein oman värimaailmaltaan ja tyyliltää samankaltaisen, mutta kuitenkin täysin erilaisen taustakuvan.
Ikimetsän taikakääröt - blogi ponittamisestani:
http://ikimetsa.eurokolikonmaailma.fi
Avatar
Eurokolikko
Yksisarvinen
 
Viestit: 907
Liittynyt: 16.05.2012 12:25
Paikkakunta: Kajaani

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja rainbowstuff » 26.02.2013 22:49

mitänkäs menetellään että teen remixin, vaikka nyt winter wrap upista ja laitan sen myyntiin?
Also known as Norppis
Avatar
rainbowstuff
Poni
 
Viestit: 204
Liittynyt: 15.01.2013 21:35
Paikkakunta: Turku

Re: Suomen tekijänoikeuslaki ja bronyart

ViestiKirjoittaja PonyZen » 26.02.2013 22:50

Taidanpas vain lyödä tämän tiedotteeksi. Ompahan loppujen lopuksi hyödyllinen ja etenkin mediapoppoolle hyvä ketju seurata.
________________________________________________________
_______________________________In Her name_________________________
              Crystal Fair - Best convention of 2014!                                
              deviantART - Love the art, share the passion.                        
              YouTube - My channel, so empty...                                    
________________________________________________________
__________Into battle facing the fire, M'Lady thy will be done!______
Avatar
PonyZen
The Fallen One
 
Viestit: 1193
Liittynyt: 13.05.2012 21:30
Paikkakunta: Berlin, Germany

Seuraava

Paluu Fandom

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 8 vierailijaa